DE CE PAULOWNIA ?

           Capacitatea de crestere a acestui arbore originar din China ,dar si a calitatii lemnului ne face sa spunem ca paulownia este arborele viitorului.

           Paulownia ajunge la maturitate in doar 3 – 5 ani ajungand la o inaltime de aproximativ 20m ,creste vertical iar calitatea lemnului este una superioara fiind un arbore de esenta tare dar foarte usor. Lemnul de paulownia a fost folosit in China si japonia timp de secole la fabricarea mobilierului si la fabricarea furnirului numit “lauan” .

           Arborii nu putrezezesc cand sunt taiati ,daca sunt decojiti si pot fi pastrati timp de 2 sau 3 ani. Cheresteaua de paulownia se usca in aer liber timp de 30-60 zile sau in uscatoare ajungand la 10%-12% umiditate doar in 48 ore.

           Granulatia foarte fina a paulowniei se dovedeste foarte potrivita pt constructia prefabricatelor, paletilor ,panourilor de constructie si a mobilierului casnic. Paulownia are continut scazut de siliciu fapt ce reduce mult tocirea lamelor prelucrative. Ca lemn de foc se comporta excellent avand o putere calorica de 3680kj .

           Frunzele de paulownia se folosesc in medicina naturista ,dar si ca furaj pt. animale.

           Florile de paulownia sunt folosite la fabricarea parfumurilor. Ele contin heliotropina au aroma de vanilie si migdale si sunt baza unor parfumuri f. appreciate.

           Paulownia nu este supranumit intamplator copacul viitorului . Este foarte apreciat si de apicultori. Productia de miere din China provine in cea mai mare parte de la florile de paulownia fiind foarte apreciata ca gust. Mierea este de inalta calitate,deschisa la culoare ,limpede si foarte aromata. Un singur stup produce 10-15 kg de miere in sezonul de inflorire . paulownia infloreste la mijlocul lunii aprilie iar florile rezista aprox. O luna.

           In ultimii ani paulownia si hibrizii sau au atras atentia cercetatorilor si specialistilor din toata lumea in scopul imbunatatirii genetice a speciei.

           Paulownia este prezentata la nivel mondial ca solutie la problema defrisarilor si a schimbarii climatice, multe tari ca Australia, Germania, Italia, Spania ,Bulgaria, Romania sau SUA incepand reimpaduririle cu acest arbore .